Fiets, fiets fiets! - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Natasja Hoekstra - WaarBenJij.nu Fiets, fiets fiets! - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Natasja Hoekstra - WaarBenJij.nu

Fiets, fiets fiets!

Door: Natasja

Blijf op de hoogte en volg Natasja

20 Juni 2006 | Zweden, Uppsala

Hallo iedereeeeeeeen!

Here I am again... Ik kan vandaag niet zo'n lap tekst schrijven als gister want ik moet om half zeven alweer weg (we kijken vanavond met z'n allen Zweden-Engeland in de studentsnation van Vdala) en ik heb nog een stapel huiswerk opgekregen ook.

Vanochtend om half negen begonnen de lessen Zweeds weer. In de ochtend krijg ik les uit het boek Svenska utifrån, met grammatica, lezen, luisteren en spreken. In de middag heb ik een keuzevak, The modern Swedish institutions.

Vandaag had ik echt even m'n momenten dat ik er schoon genoeg van had. Eveline Bergström (m'n lerares) vloog als een gek door die grammatica heen en iedereen scheen het nogal makkelijk te vinden en knikten steeds braaf als ze vroeg of het duidelijk was. Ik werd er horendol van, maar gelukkig werd het weer enigszins begrijpelijk toen we het hadden over de zinsopbouw in het Zweeds, dan heb je als Nederlander echt een voordeel want die is precies hetzelfde als på Svenska. Ik ben blij dat ik toen gewoon uit het raam kon kijken ipv luisteren naar het gezwam in het Zweeds waar ik de helft van de tijd geen woord van begrijp. In de pauze ben ik even naar Eveline gegaan, omdat ik van haar meer info zou krijgen over de rol als klassenvertegenwoordiger die ik maar op me genomen heb. Ze vroeg wie zich vrijwillig aan wou melden en toen bleef het zo akelig stil dat ik besloot m'n vinger op te steken, ik had gelijk spijt maar ja. Het houdt niet zo veel in, als iemand leuke ideeën heeft om dingen te organiseren ofzo moeten ze dat dan tegen mij zeggen en dan moet ik het overleggen met de assistenten, een soort feestcommissie dus. Ook als er problemen zijn moet ik dat doorgeven, nou ja voorlopig heb ik genoeg problemen met mezelf dus ik hoop dat het rustig blijft, haha! Daarna heb ik haar verteld dat ik het lastig vond om haar te volgen, ik twijfelde of ik wel op het goede niveau zat en het vervelend vond dat ze Zweeds tegen me praatte ipv Engels, maar daar bleef ze stug mee doorgaan en ze zei dat ik daar na een paar dagen wel aan zou wennen. Toen ik dat eenmaal kwijt was ging het gelijk een stuk beter, maar toch. Je merkt toch wel enig niveauverschil hoor, maar het heeft ook te maken met drempelvrees. Ik begin nou eenmaal niet zo snel half te haspelen in het Zweeds, ik stel liever een vraag in het Engels, dan weet ik in ieder geval zeker dat het goed gaat, haha! Maar ja learning by doing zoals m'n vader altijd zegt, dus ik zal toch over m'n shame heen moeten stappen! Ach hopelijk gaat het de komende dagen beter. Ze heeft ons in ieder geval genoeg huiswerk opgegeven, dus daar zal het niet aan liggen. En had ik al gezeg dat het tempo superhoog ligt? Ik heb vorig jaar een cursus Zweeds gedaan en toen werkten we met hetzelfde boek, in 10 lessen van 2 uur zijn we tot aan oefening 25 gekomen, Eveline's streven was minimaal 10 oefeningen PER DAG! Flink aanpoten dus, maar de lessen duren superlang (van half negen tot half één met één pauze van twintig minuten) dus daar zal het niet aan liggen.

Na de lunch (Lasagna, mmmm) had ik dus mijn keuzevak. We zijn vandaag op bezoek gegaan bij een pre-school voor kinderen vanaf 3 jaar geloof ik, tot aan 7 ofzo. Daar hebben we een gesprek gehad met de onder-directrice over hoe kinderzorg geregeld is, nou goed dus! Het wordt allemaal betaald door de overheid en de ouders betalen slechts een 'fee' van ten hoogste 130 euro in de maand, afhankelijk van je inkomen. En dat voor fulltime daycare! Er zaten kinderen uit verschillende landen, waaronder een half Nederlands meisje, Anna. Ze was 4 ofzo en te bang om wat tegen me te zeggen, ze knikte alleen toen ik vroeg of ze Nederlands praatte en een doei kreeg ze nog net uit haar mond, maar daar hield het wel mee op. Daarna stelden wat groepsgenoten nog wat oninteressante vragen en rond 4 uur gingen we weer terug naar school om daar de boeken op te halen. HAD IK AL GEZEGD DAT IK OP DE HEENWEG EEN FIETSENHANDELAAR ZAG? ik probeer vanaf het moment dat ik hier ben al een fiets te regelen, ik HAAT lopen en het is dus echt bijna een half uur snelwandelen vanaf de studentsvägen waar ik zit tot de school. Ik zag een bordje met fietsenhandelaar en gilde gelijk naar m'n lerares dat ik daar heen wilde om te vragen hoe duur het was om een fiets te lenen. Het was een soort van Turk die heel goed Zweeds sprak, ook al bleef ik stoïcijns Engels praten, maar ja ik kon niet anders. Ik heb hem echt gesmeekt om een fiets (hij verhuurde ze volgens mij normaal niet) en hij begon al snel een prijs te verzinnen. 40 kronor i dag, ongeveer 4 euro, scheen hij redelijk te vinden. Gelukkig was onze lerares Moira zo slim om op te merken dat dat x30 wel een behoorlijk bedragje zou worden, want ik had al bijna m'n portemonnee getrokken, zo blij was ik. Uiteindelijk ging hij akkoord met 400 kronen voor een maand, dat is 40 euro! Niks dus, ik sprong echt een GAT in de lucht, zo blij was ik, eindelijk niet meer dat oeverloze gewandel, bah! En het is ook nog es veel goedkoper dan een bus, driewerf hoera! Die fiets heb ik dus de terugweg opgehaald, we moesten in de stromende regen terugwandelen naar school, RUIM EEN HALF UUR, maar het deerde me niet meer, want ik had mina cycklar! Ik ben wel nog even zo sociaal geweest om bij m'n groep te blijven, tot zover kon ik me nog net inhouden, haha! Die kerel van de fietswinkel 'was btw really into you' volgens Nancy, hij was heel geïnteresseerd in een prachtig fietsland als Nederland, vertelde dat hij 's avonds alle fietsen buiten zette en dat ik dan wel met hem kon komen dansen in die ruimte en vond Hoekstra echt een héééle mooie naam, pffff hahaha nou dat heb ik echt nog nooit gehoord, wat een kwal.

Oh shit ik zie dat het al 20 over zes is.. ik moet echt stoppen nu, time for my hemläxa; 15 oefeningen doorkijken en bedenken of je het snapt, een ansichtkaart schrijven met wat je moeilijk vind in het Zweeds en wat makkelijk, een paar werkwoorden uitschrijven en blablabla!

Dag lieverds! En blijf reageren he, ik wil ook graag weten hoe het met jullie gaat:)!

Heel veel liefs,

Natasja

• 20 Juni 2006 - 16:54

Muti:

Nou je hebt het maar druk daar in Zweden.En je hebt wederom een prachtig stuk geschreven hoor!!!Fijn dat je nu en fiets hebt en maar goed dat die lerares ingreep, want 4 euro per dag is veel te duur. Dan kun je beter met de bus. En nu maar hopen dat ie niet gestolen wordt. Nou meid, muti gaat even eten, een fijne avond met het voetballen en voor straks lekker slapen, schrijf je morgen weer!!! kussss

Muti

• 20 Juni 2006 - 17:32

Menno:

Wat zei je nou? Niet zo'n lang stuk geschreven? Meisje zo lang heb ik ze nog nooit geschreven! Gelukkig heb je een fiets gecharterd zodat je ook niet meer zo vroeg van je kamer moet als je naar school gaat! Dan kan je dus nog wat langer in bed blijven liggen om daarna iedereen voorbij te scheuren op je fiets! Veel plezier vanavond bij Zweden-Engeland en tot het nieuwe bericht van jou.

-x- menno

• 20 Juni 2006 - 19:16

Heidi Aus Holland:

Hey meissie,

Heb je het dan toch voor elkaar.. Gelukkig maar, ik maakte me al zorgen om mijn sportloze week en kreeg al nachtmerries over een-volledig-in-shape-zijnde-Natas.. Opluchting! ;)

Kun je je ziel en zaligheid weer kwijt in je rol van klassenvertegenwoordigster? Echt iets voor jou, komt je organisatietalent weer naar boven.. You go girl!

Wat goed om te weten dat het allemaal zo perfect geregeld is in Zweden.. Dan weet je in ieder geval dat je later als je met Menno in Zweden woont, je kinderen met een gerust hart bij de opvang kunt dumpen.. Het kost toch geen drol! ;)

Liefs van moi

Oh en trouwens: niet gaan twijfelen hè als je het niet snapt, dat doet de rest hoogst waarschijnlijk ook niet, durf gewoon vragen te stellen! Niet gaan denken dat het misschien toch geen goed idee was allemaal, want dat was het wel, en voor je het weet beland je weer in dezelfde vicieuze cirkel als die ene die er voor heeft gezorgd dat je nu in Zweden zit! Kop op meid, dit is wat je wilt, maak er wat van! Je zult over drie weken zien dat je alles zoveel makkelijker begrijpt.. SuperChick!

• 20 Juni 2006 - 20:09

Bolle:

Pas op voor overstekende elanden als down hill gaat.
    (Onze)Allback scoorde zojuist 1-1.
    Veel zweeds plezier.

• 21 Juni 2006 - 12:16

Vincent:

Heey,

Hier ff een kort berichtje van mij. Pff, tentamenstress... Ik ga zo naar UB, grrr.

Leuk om te zien dat je het daar zo gaaf hebt. Je hebt echt schrijftalent. Als je lid wordt van Dizkartes kun je mooi stukjes schrijven voor de Check Diz Out.

Nog ff ter aanvulling van Heidi. Ik heb altijd geleerd dat er geen domme vragen bestaan. Stellen dus!

Veel plezier!

PS: Maar goed dat je een fiets hebt, zag je al helemaal gebroken terugkomen in Nederland na een maand wandelen.