Dag 5, Nederlandse muziek & de bieb - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Natasja Hoekstra - WaarBenJij.nu Dag 5, Nederlandse muziek & de bieb - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Natasja Hoekstra - WaarBenJij.nu

Dag 5, Nederlandse muziek & de bieb

Door: Natasja

Blijf op de hoogte en volg Natasja

22 Juni 2006 | Zweden, Uppsala

Hejhej!

Oei, dat is leuk, twee berichtjes achter elkaar, haha! Ik heb vanmiddag ook 'voetbal' geplaatst, zie rechts in het beeldscherm:D! Ook even een huishoudelijke mededeling vooraf; omdat ik hier moet BETALEN voor de foto's, heb ik besloten deze op een andere site te plaatsen, namelijk:

onder ieder bericht (vergeef me als ik het een keer vergeet;)) zal ik deze link plaatsen zodat jullie lieve leeskeesjes (zoals Agatha McKenzie altijd zegt in de TV weekeinde) niet vergeten hoe ik er ook alweer uitzie, haha! Ook van de voorgaande dagen heb ik extra foto's geplaatst, dus prijs jezelf gelukkig, ahum.

Dan is nu de tijd gekomen dat ik ga vertellen over een wederom boeiende dag uit het leven van Natasja Hoekstra! Deze begon vanochtend met het zeer irritante en welbekende geluid van mijn telefoonwekker, al moet ik zeggen dat me dit in vergelijking met het gekras van die @*#ekster als eeeh, muziek in de oren klinkt. Btw, laatstgenoemde had blijkbaar voor een nachtje de veren genomen, want ik heb hem/haar/het voor het eerst sinds mijn arrival in Zweden NIET gehoord in de ochtend. Ik hoopte dat het geklapper met mijn raam plus het gevloek dat ie eerst maar eens huur moest gaan betalen alvorens het hoogste woord te voeren ommenabij de studentvägen, eindelijk effect had gesorteerd, maar zoals jullie in 'voetbal' konden lezen, kwam hij net alweer even terug om de verdediging te voeren. Ik keek hem even recht in de ogen alvorens ik voor de 28789ste keer voor een kleine verhoging op de schaal van Richter zorgde door wederom met een flinke -BONK- mijn venster dicht te gooein. Maar goed, mijn ochtend begon dus voor het eerst deze week in een betrekkelijke vrede, hoewel ik weer even flink moest aanpoten om op tijd mijn achterstallig huiswerk af te maken en naar school te vertrekken. Aldaar was het een stuk leuker dan de dag hiervoor, misschien kwam het omdat ik goed geslapen had, of het is een kwestie van gewenning, maar mijn concentratie was veel beter dan gister. We zijn eerst door hoofdstuk 16 t/m 30 heengebanjerd, en dat betekent dat ik nu officieel na 3 dagen les al verder ben gekomen dan mijn 10x2,5 uur durende cursus in Drachten. Dat is aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant ook beangstigend, vanaf nu is alles nieuw voor me en ik moet nog maar eens zien of ik het allemaal bij kan houden, daar heb ik namelijk nu al genoeg moeite mee. Ik kan haar nu redelijk verstaan in de klas, maar zodra ze tegen mij persoonlijk begint te kletsen en ik dus letterlijk moet weten wat ze zegt, springt het stoplicht in het taalgedeelte van mijn hersenen op donkerrood. Daarentegen sprak ik voor het eerst deze week helemaal automatisch Zweeds in de supermarkt, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wilde, dus dat is wel een soort van vooruitgang hoop ik.
Nederland is behalve met de aanwezigheid van mij en Annemarie trouwens nog beter vertegenwoordigd. Er schijnt een van oorsprong Nederlandse vent nogal bekend te zijn in Zweden met z'n gekraai, Cornelis Vreeswijk heet ie, (ze spreken het hier uit als Vresjwik) en vandaag stond een 10x luisteren + vertalen van zijn nummer op het programma. Nou ja eigenlijk was dat al huiswerk voor vandaag, maar ik had het niet af dus voor mij begon de translation dus i dag. Maar het viel uiteindelijk nogal mee, omdat ik bij het zoeken naar m'n lyric stuitte op hetzelfde liedje, maar dan op een papier van mijn cursus van vorig jaar, dus ik had het al eens gehad! Hoera hoera, dat scheelde weer een aantal peentjes zweten toen ik de beurt kreeg om het door mij vertaalde gedeelte voor te lezen.

Tijdens de lunch was het weer tijd voor lasagna, ik had geen zin om me te verdiepen in de rest van het voedsel dus besloot voor safe te gaan, maar ik kreeg al snel spijt, de smaak begint na 5 dagen toch wel een beetje te vervelen, haha! Toen heb ik de rest van mijn maag maar gevuld met heerlijke stokbroodjes met boter en sloeg daar natuurlijk weer iets te ver in door, dus ik heb ook niet echt zin in mijn eveneens variërende avondmaaltijd pizza. Maar ho ho ho wacht eens even, voordat jullie weer allemaal denken dat ik de verkeerde kant op ga, kan ik jullie het volgende heugelijke feit presenteren, en dan in het bijzonder voor mijn eigen ouders en de immer gezond levende familie Derksen:

Hedendag ben ik voor het eerst in mijn leven geslaagd in het kopen van een bak... S-L-A!!!!!!!!!!!!!!

Het is dan wel rucola, maar toch! Knap he, oh ik ging glunderend naar de kassa bij het boodschappen doen, haha! Nu moet ik natuurlijk uitkijken dat de uiterste eetdatum niet verloopt, dus ik waag mezelf er denk ik dadelijk meteen maar aan, in combinatie met een halve pizza met zalige mozzarella... Mmmm het begint toch wel aanlokkelijk te klinken nu, haha! Maar misschien hou ik het ook wel op een banaan, die lasagna klotst nogsteeds tegen m'n maagwand aan! Hoe lang blijft dat konijnenvoer eigenlijk houdbaar?

Oei, ik dwaal weer af, ahum. Daar gaan we weer. Naaaaaaa de ietsteveelvanhetgoede lunch hebben we met de Swedish social institutions klas de stadsbiblioteket bezocht, ach het was best interessant hier en daar! Lidmaatschap is in Zweden helemaal gratis en behalve de zwervers (die daar geaccepteerd worden als gasten en zodoende de hele dagen daar mogen rondhangen als ze willen)konden wij ook een pasje krijgen, ondanks het korte verblijf. Ze hadden boeken in 28 verschillende talen, waaronder het Nederlands, dus ik heb even heel ijverig gezocht en ik moet zeggen er zaten hier en daar best klassiekers tussen.. De alom volprezen Alfred Jodokus Kwak was ook hier een druppel later, aangevuld met wat chicklit zoals 'een vlucht regenwulpen' en andere boeken die niets voorstellen vergeleken met de literaire hoogstandjes van Herman Van Veen.

Na deze fijne middag heb ik de plaatselijke ICA nog wat rijker gemaakt (ICA is de Zweedse variant op de AH), ze zijn behoorlijk prijzig, net als de Nederlandse versie, maar gelukkig kennen ze hier ondanks de aanwezigheid van Svenska Kronor ook het begrip 'euroshopper', aint that funny?

Morgen is het trouwens Midsommar, HET feest in Zweden. De eerste zaterdag na de langste dag van het jaar 21 juni, vieren ze dat het weer lang licht is, met allerlei aparte gewoontes, zoals dansen rond een met slingers en blaadjes versierde paal (majstång) en vooral de maaltijd daarna is eeeh op z'n zachtst gezegd bijzonder: haring, aardappelen met dille en zure room. Iew. Er was net op het nieuws dat de consumptie in Zweden nogal toeneemt in aanloop naar de Midsommar. Doen Zweden normaal voor 80 miljoen Kronen boodschappen, nu is dat 1.3 miljard, en ook het gebruik van alcohol rijst de pan uit, al ben ik SHIT vergeten hoeveel. Nou ik zal het allemaal zien morgen, om 12.00 uur vertrekken we met een bus naar eeh een plaats hier in de buurt waar het groots gevierd wordt.. Meer info over dit volksfestijn staat op:

Echt een goede site voor de midzomerbasics denk ik, dus ga maar even kijken voordat ik zaterdag met allerlei ingewikkelde verhalen aankom:D!

Nou dat was het dan weer voor vandaag, om 20.00 uur is er een avond met een Zweedse zanger georganiseerd, maar ik denk dat ik deze even skip, heb echt behoefte aan een een avondje mie-time.

Tot slot wil ik nog even kwijt dat vandaag bekend is geworden dat mijn lieve menno zijn P HEEFT GEHAALD! Jihaa, goed gedaan honey!

Don't forget the foto's:

Heel veel liefs and keep writing!!!

Natasja

• 22 Juni 2006 - 18:33

Menno:

Ja inderdaad. Na lang zwoegen heb ik eindelijk mijn P behaald! Maar goed dat is niet zo belangrijk en leuk ,want jouW verhalen interesseren me meer. Nou is het bijna zover dat je eindelijk een keer Midsommar gaat meemaken.
    Spannend hoor! Dat betekent dus een nachtje geen slaap als ik het goed begrijp? Zal klaas vaak wel moeite krijgen zeg! haha..
    OH IK BEN TROUWENS OOK HEEL TROTS OP JOU!! Nu kunnen we eindelijk een keer gebakken aardappels eten met SLA erbij en geen RODE BIETEN UIT POT!!! hahaha

liefs Menno

• 22 Juni 2006 - 19:33

Vincent:

Waar heb jij je reis geboekt? Als mijn afstuderen niet doorgaat in Canada, dan lijkt het mij leuk om volgend jaar daar iets soortgelijks te doen als wat jij nu in Zweden doet.

Nou nog een tomaat bij de sla en dan ben je rijp.

• 22 Juni 2006 - 19:55

Natasja:

uiss.org! Maar ik raad je toch aan om engels te gaan leren, je hebt namelijk een viktig problem als je moeite hebt om te communiceren in het Engels. Er word de hele dag tegen je aan gepraat in een taal die je niet spreekt en als je jezelf dan niet verstaanbaar kunt maken in het engels, of daar moeite mee hebt, wordt het echt lastig. je krijgt namelijk ook veel grammatica, stel je voor dat je van een nieuwe taal de grammatica uitgelegd krijgt IN het zweeds, en als je dat niet begrijpt krijg je een samenvatting in het ENGELS. niks moedertaal, dus ik zou als ik jou was lekker gaan ef.com-en in engeland ofzo, het gaat supersnel als je eenmaal in het land zelf zit. tata

• 22 Juni 2006 - 20:01

Vincent:

Nou nog een tomaat bij de sla en dan ben je rijp.

• 22 Juni 2006 - 20:31

Muti:

Fijn dat ik zo op deze manier een beetje deel uit maak van je leven daar. Alvast een hele fijne dag morgen!!!

liefs, Muti xxx

• 22 Juni 2006 - 20:35

Muti:

Ik heb de foto's ook even bekeken, mooi hoor ga zo door met foto's maken! vind ik heel leuk om te zien, muti x

• 23 Juni 2006 - 17:47

Didy:

Bijna al je verhalen gelezen.Wat vertel je toch gezellig en boeiend en natuurlijk veel humor!Daar liggen je kwaliteiten!!!!!Fijn te lezen dat het goed met je gaat.Dus een ekster is nog erger dan een koekkoek?!Ha Ha Ha.Veel plezier vrijdagnacht en tot schrijfs.Fons en Didy.